Voor mensen met een hulpvraag op het gebied van dyslexie, dyscalculie, AD(H)D of autisme

Heidi (41 jaar)

Ervaring van Heidi

Een paar jaar geleden kreeg ik als 41-jarige vrouw de diagnose ADD. Opeens werd heel veel duidelijk. Waar mijn fantastische creativiteit vandaan komt. Maar ook waarom sommige handelingen mij zoveel moeite kosten dat ik volledig vastloop. In het verleden heb ik allerlei manieren aangeleerd om te ‘overleven’. De prijs die ik daarvoor betaal is echter hoog. Overspoeld door alle indrukken raak ik lamgeslagen van vermoeidheid. Daarbij ben ik ook moeder van drie kinderen met labels. Onze oudste heeft ADD en dyslexie, de middelste ADHD en dyslexie en de jongste ADHD. Dat zorgt regelmatig voor een chaotisch samenzijn. Als iedereen altijd van alles kwijt is en afspraken vergeet, gaan veel dingen fout. Zo wil ik niet verder, zeker niet voor mijn kinderen. Ik wil graag meer grip op mijn gezin en mijn leven.

Ik ben een beelddenker

De opbouw van de counseling is heel helder en helend. Er wordt gestart met een inventarisatie van waar je aan wilt werken en wat je graag wilt verbeteren en leren. Ook krijg je verschillende ontspanningsoefeningen aangeleerd. Davis Counseling begint voor mij met de ontdekking dat ik een uitgesproken beelddenker ben. Gerda vraagt om mijn ‘minds eye’ oftewel mijn verbeeldingskracht aan te wenden. Hierdoor leer ik om mij te oriënteren, en met mijn lijf te voelen hoe ik in balans ben. Als ik georiënteerd ben voel ik in mijn lijf zekerheid, veiligheid en een letterlijke balans opkomen. Wat een wonderlijke ontdekking dat ik mijzelf dit kan bieden! Het mooie is dat ik dit gevoel overal terug kan halen. Tijdens de hele counseling, maar ook thuis en waar ik maar ben! Evenwicht liegt niet, als ik in evenwicht ben ben ik letterlijk en figuurlijk in balans.

Het alfabet kleien

‘Wat een onzin’, denk ik stiekem. Een opdracht om het alfabet te kleien. Ik kan toch goed lezen? En wat een verschrikkelijke hoop werk al die letters! Maar het levert me heel veel op. Ik heb namelijk moeite met automatiseren. Daarom gaan rekenen, zoeken en nakijken bij mij veel trager. Zo traag dat ik het opgeef.

Ik klei nu uiterst zorgvuldig letter voor letter het hele alfabet. Het trekt me letterlijk uit die snelle wedloop met mijn eigen onzekerheid. Het brengt me rust. Er is geen vastgestelde tijd voor deze opdracht! Al probeer ik natuurlijk wel uit te vissen hoe lang ik er over mag doen. Ik vind het zelf al veel te lang duren. Steeds brengt Gerda me weer terug naar de rust en opnieuw goed kijken. Ik ontdek hoekjes en haakjes aan letters die me eerder niet opvielen. Ik besef dat ik het alfabet nooit in de juiste volgorde heb geautomatiseerd. In de bibliotheek mompelde ik altijd het alfabetliedje tussen de boeken. Wonderlijk. Uit mijzelf zou ik nooit zijn begonnen om al die letters te gaan kleien. Maar het is dé manier om ze eigen te maken en te beheersen. Het zijn er maar 26. Het valt enorm mee! Nu dreun ik niet meer het hele alfabet op als ik een boek zoek, ik ga meteen naar de juiste kast. Wat een overwinning.

Energie

Wegens gebrek aan energie lukt het mij bijna nooit een dag aan één stuk door te leven. Tegen twaalf uur krijg ik hoofdpijn en word ik loom. Hoe mooi de zon ook schijnt, ik doe de gordijnen dicht, mijn oordopjes in en ik ga minstens een half uur slapen. Eenmaal wakker is mijn hoofdpijn weg. Ik ben weer klaar voor de kinderen die uit school komen.

Tijdens de Davis Counseling maak ik een diagram met al mijn dagtaken, om meer zicht te krijgen op mijn eigen energielevels. Ik leg een rode energielijn neer van klei. Het is een energiecurve met enorme golven en mijn wens is dat mijn energielevel meer gelijkmatig is door de dag heen.

Gerda laat me dus ook een wenscurve maken. Ik doe een verrassende ontdekking. Ik houd een groot stuk klei (dus energie) over als ik die enorme golven niet meer maak. Deze oefening geeft mij veel inzicht. Het is voor mij belangrijk dat ik naar mijn eigen lichaam leer luisteren. Davis Counseling heeft mij dat inzicht en besef gebracht. Mijn vermoeidheid blijkt niet langer een hopeloze situatie die ik met hazenslaapjes hoef te bestrijden.

Tot slot

Davis counseling heeft me geholpen om grip op mijn leven te krijgen, omdat je de thema’s die in je leven spelen letterlijk uitbeeldt met klei en op tafel neerzet. Dit maakt dat ik niet langer een gedachten brei heb maar meer inzicht krijg in de situatie. Dat is een enorme opluchting. Maar het mooiste komt nog, het hoeft niet zo te blijven! Ik mag rustig kijken naar de thema’s die ik in klei heb neergezet en deze veranderen. Juist omdat je alles zelf hebt gemaakt en veranderd, durf je ook steeds meer te vertrouwen dat je dit in het echte leven ook zult kunnen.

Ik ben heel blij dat ik de counseling ben aangegaan en dankbaar voor de rust, zelfvertrouwen en inzichten die ik heb verworven.