Voor mensen met een hulpvraag op het gebied van dyslexie, dyscalculie, AD(H)D of autisme

Anouk (29 jaar)

Anouk heeft een Davis autisme programma gevolgd en nog regelmatig komt ze terug voor een coaching sessie wanneer ze iets tegenkomt in haar leven waar ze zelf niet helemaal uitkomt. Of als ze iets graag nog eens op de ‘Davis-manier’ wil onderzoeken. Wat is haar ervaring?

“Ik heb vooral ontdekt hoe ik met gebruik van de Davis technieken iets meer rust kan ervaren in mijzelf. Daardoor krijg ik een beter overzicht op wat ik bijvoorbeeld aan een ander wil vragen. Het wordt iets minder GROOT in m’n hoofd. Het lukt dan om meer gestructureerd iets te vragen, meer ‘to the point’ te zijn. Ik gebruik daarvoor nog steeds regelmatig de ‘Ting’ en doe zo nu en dan de kooshbal-oefeningen.

Wat mij vooral enorm heeft geholpen is begrip van de concepten oorzaak en gevolg. Uiteraard in combinatie met alle andere concepten die we stap voor stap hebben uitgewerkt. Ik kan nu makkelijker de vinger op de ‘zere plek’ leggen. Ik weet nu dat ik zelf invloed kan hebben op de dingen. Eerder overkwam alles me gewoon en voelde ik me vaak slachtoffer van de situatie. Nu weet ik waar het knelpunt ligt, hierdoor is de situatie beter te overzien, minder zwaar en kan ik het aanpakken.

Door het uitwerken van bepaalde situaties in klei zie ik steeds eerder welke invloed ik zelf kan hebben. Om hulp vragen heb ik bijvoorbeeld altijd érg lastig gevonden. Ik trok me terug in mijn eigen kamer en liet niemand toe. Dat kon best lang duren en was heel zwaar. Voor mijzelf maar ook voor mijn ouders en omgeving. Het gebeurde ook nogal regelmatig. Inmiddels heb ik duidelijk gekregen op welk moment ik al hulp kan vragen en merk ik dat emoties en stress dan veel minder oplopen en ik weer verder kan met de dagelijkse dingen.

Inmiddels heb ik een baan voor vier dagen in de week.”

Wat voor mij erg fijn is van de Davis methode:

  • Bij een voor mij ‘rotsituatie’ pak je elk dingetje aan waardoor voor mij duidelijk wordt wat ik zelf aan de situatie kan doen.
  • Het kan echt op élke situatie worden toegepast.
  • Het kan en mag in mijn eigen tempo.
  • Je kunt het zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt.

Reactie van de ouders van Anouk:

Wij zien aan onze dochter dat ze zich beter kan focussen. Waar ze eerst meer ondersteuning bij nodig had, doet ze nu meer zelf, bijvoorbeeld bij haar administratie. Ze heeft beter overzicht en pakt dingen sneller uit zichzelf op.

We merken dat het heel langzaam inslijt, maar er worden wel stappen gezet.

Anouk gaat nog steeds met veel plezier naar de counseling; een teken dat het haar ook goed doet.